Je neemt het kransje in je handen en ademt in een ritme van 6-7 ademhalingen per minuut. Je begint bij de kraal van edelsteen en steeds na een uitademing pak je een volgende houten kraal. Als je in een tempo van zeven ademhalingen per minuut ademt dan is je zevende adem de lavasteen. Als je in een tempo van zes ademhalingen ademt is de lavasteen een overgangssteen en telt dus niet als een ademhaling. Na vijf minuten heb je de krans gerond en kom je weer bij de kraal van edelsteen.

Het mooiste werkt het, door eerste getimed te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld door een adem app, zoals Pranayama van Saagara te downloaden en in een tempo van 6-7 ademhalingen per minuut te leren ademen.

Een ademritme van 6-7 ademhalingen per minuut past bij ontspannen activiteiten als het lezen van een boek, samen ontspannen tafelen, meditatie, rust-momenten tijdens je yoga-beoefening, tv-kijken, en ook bijvoorbeeld tanden poetsen. Hoe vaak adem je eigenlijk als je tanden staat te poetsen?

Een volgende stap is om een timer te zetten op vijf minuten (dit zou ook je eerste stap kunnen zijn als een adem-app je niet past). Zo beproef je of je inderdaad in dit tempo ademt. Je maakt het je meer eigen en slijpt het in als een vertrouwd patroon. Je kunt kiezen voor één rondje, maar natuurlijk ook voor twee, drie, vier of meer rondjes.

ademkransjesOntwikkel daarbij een gevoel voor wat ademt en wat wordt geademd. Dit kun je bijvoorbeeld doen, door te volgen wat meedeint. Waar zorgt de ademdynamiek voor beweging? In een ontspannen lichaam, deint vooral de buik mee en daarnaast de flanken/kieuwen en longtoppen. Als je het zou uitdrukken in getallen – wat eigenlijk ongewenst is, omdat het dan een hoofdding wordt – dan is dat zo’n 80% dynamiek in en rondom de buik, 15% flanken en 5% longtoppen.

Resultaat
Een kalme rustige ademhaling is als het ware een signaal voor de verkeerstoren in ons brein dat de kust veilig is. De parasympatische kant van je autonome zenuwstelsel reageert hierop en beweegt je naar de ‘zijn-modus’.

Vijf minuten op deze wijze ademen kalmeert je diep, door het lage ritme én doordat je je aandacht een taakje geeft. Zie voor een zeer beeldende toelichting: Giving the monkey mind a job.

Bovendien ontstaat dankzij je beoefening een bewustere relatie met je adem en je ademritme. Je slijpt een alternatief ontspannen adempatroon in én wordt hier vertrouwd mee. Ook buiten je oefening om krijg je veel makkelijker toegang tot een kalme adem.

Het is een van die oefeningen die om een regelmatige practice vraagt. Practice on. Voor meer tips bij het gebruik van de ademkransjes of deelname aan een adem/yoga weekend, bezoek de website van Noele.

Toepassingen

  • Voorbereiding voor meditatie of yoga
  • Voor het slapen gaan
  • Als je wakker wordt in de nacht
  • Als je na een dag van drukte, kalmte zoekt
  • Halverwege je yoga-practice

Variaties

  • Afwisselende ademhalingen bijvoorbeeld met ‘zoemen’ op uitademing
  • Per adem chakrastreek verkennen en verruimen

In het yogaweekend koppelen we intenties aan het ademkransje, waardoor het nog meer betekenis krijgt.

Ik wens dat het ademkransje vaak wordt besteld en gebruikt en zo veel gesteunde vrijheid brengt voor zwerfdieren en zwerfmensen,

Noële

—-

Meer over de samenstelling van de huidige modellen

De ademkransjes zijn gemaakt met licht FSC hout als basis zodat ze lekker dragen. Elk ademkransje heeft zijn eigen kleurstelling hout in combinatie met een eigen natuursteen. De houten kralen zijn 6 mm en de tussenkralen zijn 8 mm waardoor het verschil tijdens de oefening goed voelbaar is.

Vier tussenkralen zijn gemaakt van natuurlijke lavasteen en de startkraal is gemaakt van een edelsteen.

LAVA:
Lava verenigt de energie van vuur en aarde in zich waarbij de aardse energie het vuur een beetje tempert. Mooie stabiliserende steen die rust brengt en tegelijkertijd moed en volharding geeft.

BRUINE TIJGEROOG / GELE TIJGEROOG
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt. Momenten van zelfreflectie ondersteunt, helpt afstand te nemen en overzicht te creëren. Geeft moed en vertrouwen bij tal van (innerlijke) conflicten. Maakt zelfbewuster.

AQUAMARIJN
Sterke kalmerende werking, zowel geestelijk als lichamelijk. Helpt je in het moment te komen, in het hier en nu te leven. Draagt bij aan creativiteit en communicatie. Helpt zaken bespreekbaar te maken en gevoelens te uiten. Verheldert de geest en zorgt voor scherpere waarneming.

AARDBEIENKWARTS
The Happy stone: bevordert liefde, genieten van kleine dingen, humor en vreugde. Goed tegen innerlijke onrust en spanningen. De steen helpt positieve affirmaties bekrachtigen.

RODE JASPIS
Aardende, stabiliserende en beschermende steen. Bevordert rust en kalmte en stimuleert spirituele en geestelijke groei door aan te zetten tot zelfreflectie. Bevordert rationeel en logisch denken en praktische oplossingen vinden voor problemen. Geeft energie en werkt vitaliserend.